Πρόγραμμα Δαίδαλος

Σχολική χρονιά: 2004-2005

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν δύο τομείς:

 1. ο τομέας των ηλεκτρονικών με το καθηγητή Χατζόπουλο Δημήτριο και

 2. ο τομέας εφαρμοσμένων τεχνων με τον καθηγητή Μπιτζένη Δημήτριο

Το θέμα του έργου

Η ιδέα για την κατασκευή ενός των εκπαιδευτικών αναπτυγμάτων προέκυψε από συζητήσεις με συναδέλφους που διδάσκουν το Εργαστήριο Αναλογικών Ηλεκτρονικών στη Β’ τάξη του Α’ Κύκλου των ΤΕΕ.
Οι συνάδελφοι αυτοί διαπίστωσαν ότι, ορισμένες από τις ασκήσεις που προτείνει το εργαστηριακό εγχειρίδιο έχουν αρκετά περίπλοκα κυκλώματα. Αυτό κάνει τη συναρμολόγηση των κυκλωμάτων χρονοβόρα και επιρρεπή σε σφάλματα, με συνέπεια να μην απομένει αρκετός χρόνος για τη λήψη των μετρήσεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Χάνεται έτσι ο βασικός παιδαγωγικός στόχος του εργαστηρίου.
Με αυτά κατά νου, προτάθηκε η κατασκευή έτοιμων αναπτυγμάτων γι’ αυτές τις ασκήσεις, από τα οποία οι μαθητές μπορούν να πάρουν άμεσα μετρήσεις συνδέοντας μόνο τα κατάλληλα όργανα.
Έτσι, δεδομένης και της ευκαιρίας που παρέχει το πρόγραμμα “Δαίδαλος”, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε μια σειρά από αναπτύγματα για το παραπάνω εργαστήριο, τα οποία να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
♦ Δύο κυκλώματα ανά ανάπτυγμα.
♦ Δυνατότητα τροποποίησης των κυκλωματικών στοιχείων.
♦ Εύκολη σύνδεση των οργάνων διέγερσης και μέτρησης.
♦ Αυτόνομη τροφοδοσία από το δίκτυο πόλης.
♦ Εκτύπωση των κυκλωμάτων με μεταξοτυπία στην επιφάνεια των αναπτυγμάτων.
Τα αναπτύγματα καλύπτουν δέκα θέσεις εργασίας και με τη χρήση τους μπορούν να πραγματοποιηθούν τέσσερις εργαστηριακές ασκήσεις. Κατασκευάστηκαν με τη συνεργασία των Τομέων Ηλεκτρονικής και Γραφικών Τεχνών του 1ου ΣΕΚ Ευόσμου. Οι μαθητές του τομέα Ηλεκτρονικών κατασκεύασαν τις πλακέτες των αναπτυγμάτων και συναρμολόγησαν επάνω τους τα κυκλώματα και οι μαθητές του τομέα Γραφικών Τεχνών τύπωσαν επάνω στις πλακέτες τα σχηματικά διαγράμματα των κυκλωμάτων των ασκήσεων και προετοίμασαν τις αφίσες και αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο του έργου.
Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε μια σύντομη τεχνική περιγραφή των αναπτυγμάτων και μερικές πληροφορίες για τον τρόπο υλοποίησης των κατασκευών και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πορεία.

Παραδοτέα του προγράμματος

 1. Δύο ανάπτυγμα ηλεκτρονικων κυκλωμάτων

  anaptygmata

 2. Μία αφίσα(πιέστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)
  afisa ilektronikon

  Ένα τετρασσέλιδο έντυπο(πιέστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

  Teliko 20selido-1

Φωτογραφίες από τη το σχολικό εργαστήριο κατα τη διάρκεια κατασκευής του ηλεκτρονικού κυκλώματος

anapt 3anapt 2anapt 1