Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014
Σύνδεση
Γνωρίζοντας τις ειδικότητες των επαγγελμάτων των Γραφικών Τεχνών PDF Εκτύπωση E-mail

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας

Σχολική χρονιά: 2008-2009

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν:

  1. ο καθηγητής Μπιτζένης Δημήτριος ΠΕ18.01 (Γραφικών Τεχνών) και
  2. η καθηγήτρια Παπαζαχαρίου Καλλιόπη  ΠΕ18.27 (Διακοσμήτρια)

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος:

Η ομάδα Αγωγής Σταδιοδρομίας του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, αποτελούμενη από μαθητές της Α΄ τάξης και της Γ’ τάξης της ειδικότητας των Γραφικών Τεχνών. αποφασίσε να ασχοληθεί με το θέμα ‘Γνωρίζοντας τις Ειδικότητες των επαγγελμάτων των Γραφικών Τεχνών’, για να γνωρίσουν οι μαθητές την συγκεκριμένη ειδικότητα.
Για τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται πριν την εκτύπωση ενός έντυπου: την αισθητική, την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον σχεδιασμό του έντυπου, καθώς και για τις μεθόδους της βιομηχανικής εκτύπωσης. Να ενημερωθούν για τα κλασικά επαγγέλματα της ειδικότητας (Γραφίστας - Τυπογράφος) και τις σύγχρονες ειδικότητες που προκύπτουν από την ευρεία χρήση των τεχνολογιών στις Γραφικές Τέχνες.
Να μάθουν για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κλάδο των γραφικών τεχνών και για την ροη που ακολουθείται για την έκδοση ενός έντυπου.

Δραστηριότητες:

Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές ενημερώθηκαν από επαγγελματίες του χώρου για τις συνθήκες εργασίας τις επαγγελματικές διεξόδους, τις τάσεις και τις προοπτικές στην απασχόληση καθώς και για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Έγινε αναφορά και για τις συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου των Γραφικών τεχνών καθώς και για τα έντυπα και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.
Οι μαθητές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, λόγο της έγκυρης πληροφόρησης ενθουσιαστήκαν με την γνωριμία του εργασιακού περιβάλλοντος του τομέα των Γραφικών τεχνών.
Οι μαθητές της Α΄ταξης γνώρισαν την ειδικότητα για να μπορούν να αποφασίσουν αν είναι αυτό που τους ταιριάζει για την συνεχεία των σπουδών τους.
Οι μαθητές της Τάξης που τελειώνουν τις σπουδές τους στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου ενημερώθηκαν πλήρως για τις κατευθύνσεις του επαγγέλματος τις τάσεις στην απασχόληση και για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Παραδοτέα του προγράμματος

  1. Έντυπο 28 σελίδων (πιέστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)
    perigramma grafikon tehnon-1
 

Εικόνα

Η εικόνα έχει γίνει απαραίτητο στοιχείο κάθε σύγχρονης εφαρμογής. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η εικόνα δεν αποτελεί αντικείμενο της εφαρμογής, οι απαιτήσεις για απλά και κατανοητά interfaces εισάγουν αναπόφευκτα την εικόνα. Υπάρχουν διάφορα είδη εικόνας, κάθε ένα εκ των οποίων είναι κατάλληλο για ορισμένα είδη εφαρμογών. Read More

Κείμενο

Το κείμενο (text) ήταν ο πρώτος τρόπος απεικόνισης της πληροφορίας σε υπολογιστή και παραμένει μέχρι σήμερα ο κυρίαρχος. Η αδυναμία των αρχικών υπολογιστών να χειριστούν αποτελεσματικά ήχο, εικόνες και video όχι μόνο καθιέρωσε το απλό κείμενο σαν το αποκλειστικό μέσο επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή, Read More

Βίντεο

Η παρουσίαση των πρώτων εφαρμογών για προσωπικούς υπολογιστές που έκαναν χρήση video δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί αυτή η νέα τεχνολογία στο μέλλον δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Read More

Μπιτζένης Δημήτριος